۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۶

تاثیر جنگ غزه بر مسلمانان آلمان

میان همبستگی و شکاف اجتماعی
تاثیر جنگ غزه بر مسلمانان آلمان

از تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳، آلمان شاهد افزایش نگران‌کننده‌ حملات اسلام‌هراسانه و نژادپرستانه علیه مسلمانان بوده است. با تشدید درگیری‌ها در خاورمیانه، فضای اجتماعی نیز در آلمان تحت تأثیر قرار گرفته و منجر به افزایش قابل‌توجه خشونت‌ها و تبعیض‌ها علیه جامعه مسلمان شده است. در این رابطه، گفت‌وگویی علی مته، دبیر کل جامعه اسلامی ملی گورو و ایوب کالیون، دبیر کل اتحادیه اسلامی-ترکی دیانت با نمایندگان جوامع مسلمان انجام شده است.

جنگ غزه تنها منطقه‌های درگیر را تحت تأثیر قرار نداده، بلکه باعث افزایش تنش‌های اجتماعی در اروپا، به‌ویژه در آلمان نیز شده است. جرایم یهودستیزانه و اسلام‌هراسانه بیشتر شده و جوامع مذهبی با چالش‌های جدیدی روبه‌رو شده‌اند.

علی مته، دبیر کل جامعه اسلامی ملی گورو (IGMG)، در مصاحبه‌ای با IslamiQ گفت: ما مبهوتیم. خشونت وحشیانه ما را شوکه کرد و نگران بودیم که پیامدهای جنگ در غزه بر مردم ما چه خواهد بود.

 ایوب کالیون، دبیر کل اتحادیه اسلامی-ترکی دیانت (DITIB)  نیز این احساسات را تأیید کرد و افزود: «این جنگ برای ما جنگی وحشتناک بود. اخبار مربوط به کشته‌شدگان همه ما را متأثر کرده است.

افزایش تبعیض و نگرانی از تضعیف همبستگی

با شدت گرفتن جنگ در غزه، جرایم اسلام‌هراسانه آلمان افزایش یافته است. این وضعیت باعث نگرانی مساجد شده زیرا نه تنها همزیستی اجتماعی را تهدید می‌کند، بلکه اعتماد به همبستگی اجتماعی را نیز تضعیف می‌نماید.

علی مته با تأکید بر اهمیت این مسئله گفت: «آنچه در طی سال‌ها به‌سختی ساخته شده بود، اکنون در خطر تخریب است. کالیون نیز افزایش خشونت و تبعیض  را تهدیدی جدی برای ساختار اجتماعی دانست و گفت:هر گونه تبعیض و خشونت حمله‌ای به همبستگی اجتماعی ماست. او بر ضرورت گفت‌وگو میان جامعه، سیاست و نهادهای مذهبی برای مقابله با خصومت‌های فزاینده تأکید کرد.

انتقاد از موضع‌گیری‌های مذهبی و پوشش رسانه‌ای

پس از ۷ اکتبر، برخی جوامع اسلامی به دلیل عدم محکومیت کافی حملات مورد انتقاد قرار گرفتند. این مسئله بحث‌های گسترده‌ای در رسانه‌ها به‌دنبال داشت که از نظر مته و کالیون ناعادلانه بود. کالیون توضیح داد: «ما موضع خود را به‌موقع اعلام کردیم و هر نوع خشونت علیه غیرنظامیان بی‌گناه را محکوم کردیم. هر دو دبیر کل به نقش نهادهای مذهبی در بحران‌ها واقف‌اند. آنها وظیفه خود را در ارائه آرامش و پشتیبانی از مردم می‌دانند و همچنین تلاش می‌کنند که به‌عنوان قطب‌نمای اخلاقی عمل کنند. مته افزود: جوامع دینی باید به مردم امید و قدرت بدهند و به تقویت همبستگی اجتماعی کمک کنند. کالیون نیز بر نقش معنویت در کاهش ترس‌ها تأکید کرد و گفت: قدرت معنوی جوامع دینی می‌تواند به افراد کمک کند تا با ترس‌های خود مقابله کنند و از خشونت و ناامیدی فاصله بگیرند.

چالش‌های داخلی در جوامع مسلمان آلمان

بحران خاورمیانه تأثیرات خود را در درون جوامع مسلمان آلمان نیز نشان داده است. بسیاری از اعضای این جوامع احساس سردرگمی و درماندگی می‌کنند و پیگیر حوادث از راه دور هستند. مته در این رابطه گفت: «آشکار است که اوضاع خاورمیانه بسیاری از افراد را نگران کرده است. او همچنین اشاره کرد که نگاه یک‌جانبه به جنگ و همبستگی گزینشی در سیاست و رسانه‌ها بحث‌ها را دشوار کرده است و افزود که در مساجد تنش‌های خاصی رخ نداده است. کالیون بر اهمیت مساجد به‌عنوان پناهگاهی امن در این دوران تأکید کرد: طبیعی است که مردم درباره نگرانی‌ها و ناامیدی‌های خود صحبت کنند، اما نباید این احساسات به ابزار نفرت علیه دیگران تبدیل شود.

مسئله یهودستیزی در جوامع مسلمان

موضوع حساس دیگری که مطرح شده، یهودستیزی در جوامع مسلمان است. در پی تشدید مناقشات خاورمیانه، این بحث بار دیگر شدت گرفته است. کالیون تصریح کرد: هیچ نوع نفرت‌پراکنی، از جمله یهودستیزی، در مساجد ما پذیرفته نیست. با این حال، او اشاره کرد که افراد ممکن است تحت تأثیر شبکه‌های اجتماعی یا محیط خود قرار بگیرند. مته بر ضرورت مبارزه مشترک با یهودستیزی و اسلام‌هراسی تأکید کرد: «یهودستیزی، اسلام‌هراسی و سایر اشکال نژادپرستی یک هدف مشترک دارند: سرکوب و نابودی دیگری و بیگانه‌انگاری. او افزود: «تمامی اشکال نژادپرستی روی یک سکه هستند.

تلاش بی‌وقفه برای صلح

جوامع مسلمان در آلمان پس از ۷ اکتبر با چالش‌های مضاعفی روبه‌رو هستند. از یک سو باید به تنش‌های اجتماعی که در نتیجه مناقشه خاورمیانه تشدید شده، پاسخ دهند و از سوی دیگر وظیفه دارند همبستگی اجتماعی را تقویت و از مردم حمایت کنند. مته و کالیون معتقدند که مسیر دستیابی به این اهداف از طریق گفت‌وگو، همدلی و تلاش مستمر برای صلح هموار می‌شود.

پیامدهای جنگ غزه بر مسلمانان در آلمان

از تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳، آلمان شاهد افزایش نگران‌کننده‌ای در حملات اسلام‌هراسانه و نژادپرستانه علیه مسلمانان بوده است. با تشدید درگیری‌ها در خاورمیانه، فضای اجتماعی نیز در آلمان تحت تأثیر قرار گرفته و منجر به افزایش قابل‌توجه خشونت‌ها و تبعیض‌ها علیه جامعه مسلمان شده است. در ادامه، برخی از این حملات و پیامدهای آن‌ها ارائه شده است:

از زمان آغاز جنگ غزه در سال ۲۰۲۳، آلمان شاهد افزایش نگران‌کننده‌ای در حملات علیه مسلمانان بوده است.

پلیس در سال ۲۰۲۳، در مجموع ۱۴۶۴ جرم با انگیزه اسلام‌هراسانه ثبت کرده که نسبت به ۶۱۰ مورد در سال ۲۰۲۲ افزایش چشمگیری داشته است. از میان این موارد، ۴۹۳ حمله از ۷ اکتبر تا پایان سال ثبت شده‌اند. همچنین در نیمه اول سال ۲۰۲۴، ۳۵۲ حمله علیه مسلمانان گزارش شده است و در مجموع تا آن زمان ۸۴۵ مورد حمله علیه مسلمانان و مساجد به وقوع پیوسته است.

این حملات شامل تهدیدها، توهین‌ها، صدمات جسمانی، و تخریب مساجد بوده‌اند. پس از حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ و حملات متقابل اسرائیل در غزه، میزان این اتفاقات به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافته است. گزارش‌ها نشان می‌دهند که بسیاری از این حملات گزارش نمی‌شوند یا به‌عنوان «اسلام‌ستیزانه» ثبت نمی‌گردند.

شبکه «اتحاد علیه اسلام‌هراسی و دشمنی با مسلمانان» در سال ۲۰۲۳ بیش از ۱۹۲۶ مورد حمله ثبت کرده که میانگین بیش از پنج حمله در روز را نشان می‌دهد. بسیاری از این حملات علیه زنان محجبه و اماکن مذهبی صورت گرفته است.

نمونه‌ای از حملات گزارش‌شده

 اکتبر ۲۰۲۳

۳.۱۰.۲۰۲۳: یک نوجوان مورد توهین نژادپرستانه قرار گرفت و با اسلحه غیرکشنده تهدید شد.

۷.۱۰.۲۰۲۳: افراد ناشناس شیشه‌های مسجدی را با سنگ شکستند.

۱۶.۱۰.۲۰۲۳:مردی از روی پل به پایین انداخته شد؛ پلیس در حال بررسی انگیزه‌های راست‌گرایانه افراطی است.

۱۸.۱۰.۲۰۲۳: یک دوچرخه‌سوار به زن عابر حمله کرد.

۱۸.۱۰.۲۰۲۳: افراد ناشناس مسجدی را با ستاره داوود خط‌کشی کردند.

۲۰.۱۰.۲۰۲۳: مردی قرآن را سوزاند و آن را جلوی مسجد انداخت.

۲۱.۱۰.۲۰۲۳: «اسلام را بکش» – افراد ناشناس بر روی نمای مسجد این عبارت را نوشتند.

۲۵.۱۰.۲۰۲۳: «برای تو شغلی نیست» – درخواست کار زنی با حجاب رد شد.

۲۷.۱۰.۲۰۲۳: کارمند BVG مورد حمله و توهین نژادپرستانه قرار گرفت.

۲۸.۱۰.۲۰۲۳: فردی ناشناس یک قرآن سوخته را به مسجدی فرستاد.

۳۱.۱۰.۲۰۲۳: نامه‌های دیگری با پیام‌های نفرت‌آمیز به مساجد ارسال شد.

نوامبر ۲۰۲۳

۱.۱۱.۲۰۲۳: افراد ناشناس شعارهای ضداسلامی  روی دیوار دانشگاهی نوشتند.

۳.۱۱.۲۰۲۳: حمله آتش‌سوزی به مؤسسه الهیات اسلامی انجام شد.

۸.۱۱.۲۰۲۳: «من نمی‌خواهم یک مسلمان مستأجر من باشد» – صاحبخانه زوج مسلمان را رد کرد.

۱۱.۱۱.۲۰۲۳: مسجدی دوباره یک قرآن سوخته دریافت کرد.

۱۴.۱۱.۲۰۲۳: زنی در شهر بن مورد توهین نژادپرستانه قرار گرفت و کتک خورد.

۱۵.۱۱.۲۰۲۳: افراد ناشناس غذایی با پیام‌های تهدیدآمیز سفارش دادند.

۱۷.۱۱.۲۰۲۳: قبرهای مسلمانان با نشان صلیب شکسته تخریب شد.

۱۹.۱۱.۲۰۲۳:کشیدن نمادهای نازیسم بر روی دیوار خانه‌ای متعلق به مسلمانان.

۲۰.۱۱.۲۰۲۳: دو مسجد قرآن سوخته دریافت کردند.

۲۲.۱۱.۲۰۲۳:نوشتن شعارهای ضداسلامی بر روی دیوار.

۲۳.۱۱.۲۰۲۳:مردی به زنی مسلمان توهین کرد و قصد داشت حجاب او را بردارد.

۲۵.۱۱.۲۰۲۳: دختری مسلمان به خاطر گردنبندش توسط هم‌کلاسی‌هایش مورد ضرب و شتم قرار گرفت.

۳۰.۱۱.۲۰۲۳: افراد ناشناس دیواری را با شعارهای ضداسلامی خط‌کشی کردند.

دسامبر ۲۰۲۳

۶.۱۲.۲۰۲۳: افراد ناشناس نوشتن شعارهای ضداسلامی بر روی درب یک خانه.

۱۵.۱۲.۲۰۲۳:همه فلسطینی‌ها را بکشید» – دیوار بیرونی یک دبیرستان با این شعار تخریب شد.

۱۶.۱۲.۲۰۲۳: مسجدی دوباره یک نامه تهدیدآمیز نژادپرستانه دریافت کرد.

۱۷.۱۲.۲۰۲۳: یک آرایشگاه با ستاره داوود خط‌کشی شد.

۱۷.۱۲.۲۰۲۳: غذای سفارشی با پیام‌های نفرت‌آمیز به مسجدی ارسال شد.

۱۹.۱۲.۲۰۲۳: فردی ناشناس به دختری ۱۴ ساله با نقاب ضربه زد.

۲۱.۱۲.۲۰۲۳: «لعنت بر اسلام» – نوشتن این جمله بر روی  جعبه‌های برق.

ژانویه ۲۰۲۴

۱۶.۰۱.۲۰۲۴: مردی ۳۲ ساله در مرکز شهر براونشوایگ مورد ضرب و شتم و توهین نژادپرستانه قرار گرفت.

۱۹.۰۱.۲۰۲۴: دو زن محجبه در درسدن توسط فردی ناشناس مورد توهین و تف اندازی قرار گرفتند.

۲۰.۰۱.۲۰۲۴: حمله آتش‌سوزی به مسجدی در اسن انجام شد؛ برف روی زمین به شکل صلیب شکسته پا خورده بود.

۲۲.۰۱.۲۰۲۴: گروهی از راست‌گرایان افراطی به مردی ۲۴ ساله در دورتموند حمله کردند و او را زخمی کردند.

۲۲.۰۱.۲۰۲۴: زنی مسلمان در ایستگاه راه‌آهن مورد توهین قرار گرفت و تلاش شد حجاب او را بردارند.

۲۵.۰۱.۲۰۲۴: مسجدی در ایالت بادن-وورتمبرگ با شعارهای راست‌گرایانه تخریب شد.

۲۷.۰۱.۲۰۲۴: دانش‌آموزی ۱۵ ساله به هم‌کلاسی ۱۴ ساله خود توهین نژادپرستانه کرد و به او حمله فیزیکی کرد.

۲۸.۰۱.۲۰۲۴: زنی ۷۲ ساله در اتوبوسی در برلین مورد توهین و ضرب و شتم نژادپرستانه قرار گرفت.

بسیاری از مسلمانان آلمان به دلیل پیوندهای دینی و فرهنگی، از فلسطین حمایت می‌کنند. این حمایت به شکل تظاهرات خیابانی و تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف بروز کرده است. با افزایش اعتراضات و حوادث مرتبط با جنگ، نهادهای امنیتی در آلمان، از جمله پلیس و سازمان‌های اطلاعاتی، نظارت بیشتری بر تجمعات و فعالیت‌های گروه‌های اسلامی دارند و این امر  احساس فشار و تبعیض را در میان بخشی از مسلمانان تقویت کرده و شکاف میان گروه‌های اجتماعی را افزایش داده است. بحران غزه به تشدید اختلافات و افزایش شکاف میان جوامع مختلف در آلمان انجامیده است. از یک سو، مسلمانان و حامیان فلسطین تلاش می‌کنند توجه افکار عمومی را به مسائل انسانی در غزه جلب کنند، و از سوی دیگر، افزایش اقدامات ضداسرائیلی باعث واکنش تند سیاستمداران و نهادهای اجتماعی شده است. این وضعیت، زمینه‌ساز رویارویی‌های جدید در فضای سیاسی و مدنی آلمان شده است. برخی از مسلمانان احساس می‌کنند که صدایشان در رسانه‌ها و عرصه‌های سیاسی به درستی شنیده نمی‌شود، به ویژه در برابر واکنش‌های تند نسبت به تظاهراتشان. این احساس می‌تواند منجر به بی‌اعتمادی بیشتر نسبت به نهادهای دولتی و امنیتی شود و زمینه‌ساز افزایش تنش‌های اجتماعی گردد.

منبع:  ۱IslamiQ - ۲IslamiQ

کد خبر 21645

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =